2017. július 24., hétfő

Miért is ne?


...a nyár kellős közepén, 35 fokban romlik el a kerti csap és a szivattyú is, egyszerre.
Itt álltunk hetekig víz nélkül, ugyanis szerelőt találni, aki el is jön, hát ma már felér egy főnyereménnyel. Kiástuk a fagycsapig a kerti kutat, itt állt nyitva a gödör napokig, a kiásott nedves föld kősziklává keményedett a naptól.
Pénteken aztán megkönyörült rajtunk a szerelő, eljött és kicserélték a fagycsapban a betétet. Nem ám az egészet, dehogy, ahhoz nem nyúltak, mondván időzített bomba az a szakasz ott 😬
Most tiszta ideg vagyok, mikor robban az a bomba, jaj de jó lesz, ha télen, mínusz 15 fokban!

Végül a szivattyút is megjavították, kerestem a neten egy szerelőt, addig nézegette már vagy három pasi, kicseréltek benne ezt-azt, hümmögtek egy sort, vakarták a fejüket végül megállapították, nincs a kútban víz.
Hahhh...
A neten talált szerelő jópofizott egy kicsit a telefonba, vigyük el a szivattyút, ha szerencsénk van egy nap alatt kész lesz, ha nem kell hozzá valami különleges alkatrészt rendelni.
Nem kellett, kész lett, potom 4500 ft-ért.
Itthon még szerencsétlenkedtünk egy darabig, míg életet leheltünk bele, aztán hurrrrrá! van víz, kerti csapban is, szivattyúban is.

Ennek örömére tegnap este özön eső érkezett...Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..." 

Gulyás Pál: A méhekhez 
14 megjegyzés:

 1. Ilyenkor jövünk rá,hogy micsoda kincs a természetesnek vett víz.Ami jön a csapokból, aztán ha nem jön,akkor hű de nagyon hiányzik. Éltető elem.
  Olyan aranyosan írtad le az egészet!!!!!
  Az jó,hogy esett nálatok,minket csak kerülget, pedig kellene.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, milyen könnyű már odamenni a csaphoz, kinyitni és már jön is a víz. Aztán ha gond van, csak toporog az ember.
   Eső az volt most bőven, nagyon kellett!

   Törlés
 2. Vihar volt nálatok, jól hallottam? A mi kútunkban van a szomszéd szivattyújának a csöve, nem használja idén, nem jön bele a víz. (De ők tudnak kerti csapról öntözni, mi innen vagyunk kénytelenek, felhúzással.) Lehet, hogy ő is próbálkozott szerelőkkel aztán ráunt? Akkor a végén ezek szerint ti javítottátok meg? Azért ez gyalázat, akárhogy is. Ennyi a munkájuk? Ennyire nem számít a kuncsaft? Elképzeltem a száraz földet, ismerős.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vihar bizony, két egymást követő este is. Vasárnap este jött az első, nagy dérrel-durral, hatalmas esővel (fél óra alatt 22 mm) le is zárt a visszacsapó szelepünk, ugrottunk a gumicsizmába, le a garázsba, de szerencsére nem volt vész.

   A fagycsapot szerelő csinálta meg, bár értenénk hozzá, nem vártunk volna vele ilyen sokáig, de nem szerelte le az egész fagycsapot, csak a "lelkét" cserélte ki, az volt tönkremenve.
   Kuncsaft számít e? ugyan már! ebben a szakember hiányban? válogatnak, milyen munkát vállaljanak el és annyit kérnek, amit nem szégyellnek.

   Kicsit tömörült már a föld, amit visszadobáltunk a kiásott gödörbe, jól megázott, mert tegnap este/éjszaka is esett. Nagyon nagy vihar volt, órákig dörgött, villámlott. Két nap alatt végül bő 40 mm eső esett, szerencsére jég nem volt, csak nagy szélvihar. A városban is károkat okozott.

   Törlés
 3. Jo kis tortenet,Neha a legegyszerubbnek tuno dolgokbol lesz a legbonyolultabb:)az eso is tudja mikor kell megerkezni:))
  Itt esik most minden nap miutan meglocsolok:D
  Na de minden jo,ha a vege jo! puszi:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha láttad volna, mikor betemettük a gödröt, mint két elégedett óvodás, úgy örülgettünk neki :D

   Ha most nem hűlt volna vissza a levegő, már kezdtem volna hisztizni :) most nagyon-nagyon jó, megázott a föld rendesen és kellemes a hőmérséklet. Ezzel már kiegyeznék szeptemberig :)
   Puszillak Földim :)

   Törlés
 4. a fagycsappal mindig baj van ,én azt csináltam ,hogy a pincéből egy védőcsövet vagy 15 métereset lefektettem a kerti csapig,abba van behúzva egy cső ami cserélhető ha véletlenül meghibásodna ,és a pincében van egy elzáró és egy leeresztő csap ami akár harminc évet is kibír, és ha bármi meghibásodna ki tudom cserélni nem kell a szerelőre várni,egyébként a neten minden javítás menete fönt van már
  pölö: https://www.skil-szerszamok.hu/utasitasok-lepesenkent/kerti-csap-felszerelese.html
  egyébként ha a vízórából viszed ki a kerti csap elágzását akkor sem kell fagycsap csak elzáró csap és mögéje egy leeresztő csap ,és a vizet a vízóra aknába engeded le ,ez a konstrukció gyakorlatilag elnyűhetetlen

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem rossz, nem rossz amiről írsz!! egyetlen bibi van ezzel nálunk: a vízóra aknából egy szálon fut egy darabig a házba bemenő és a kerti csaphoz leágazó vezeték. Ott megy tovább, ahol a házba bejön és ott nincs akna, úgyhogy ezt úgy lehetne kivitelezni, ha csinálnánk még egy aknát ott, ahol elágazik, de mindenféleképpen jó ötlet!! mert már azon gondolkodtunk, hogy kiadunk egy vezetéket a pince szintről a külső falra és belül lenne egy elzáró és egy leeresztő csap, ha téliesíteni kell. Mert ezt a fagycsapos variációt meg kellene szüntetni mindenféleképpen, öt évente (vagy akárhány évente) cserélni nem egy jó dolog.

   Törlés
  2. az "időzített bomba " gondolom a 30-35 éves pvc vagy vas nyomócső,ha az,akkor bizony :imára

   Törlés
  3. neeeem, dehogy, 27 éve építkeztünk, horganyzott cső van lefektetve, csak az utolsó szakaszon van kipótolva műanyag csővel, mert van egy un. díszkút (de minek???) és ahhoz nem volt elég a horganyzott cső hossza, muszáj volt pótolni...mint tudvalévő, minden egyes csatlakozási pont hibalehetőség, plusz a műa. cső, na ez betette a kulcsot a szakiknak, ezért nem nyúltak hozzá a fagycsaphoz, csak a betétet cserélték benne.
   Nem hagyok békét a páromnak, most elutazunk hétvégén, de utána megcsináljuk azt a pincéből kivezetett lehetőséget, nem akarok idegbeteg lenni, mikor adja meg magát a vezeték, télen főleg ne, mínusz 20 fokban...

   Törlés
  4. Névtelen8/11/2017

   http://endreikorkep.blog.hu/2015/06/01/udv_a_fedelzeten_ismet_hajojarat_koti_ossze_a_dunakanyart_a_fovarossal

   Törlés
 5. Addig örülj, amíg lehet/kell/érdemes a vízvezeték alkatrészeket szereltetni - mert az azt jelenti, van víz...Ahogy én a távlati előrejelzéseket ismerem - a talajvízkutak esetében nem lesz ez mindörökre így.Sajnos...Ha lassan is, de közeleg a szahara felénk....(Jó, mondjuk talán ezt már nekünk nem kell megérni.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztos is, hogy elapadnak egyszer ezek a kutak, csak a környezetemben mindenhol, mindenkinek van ilyen, és ez csak egy szűk kör, mennyi lehet csak itt a városban?

   Az, hogy nem nekünk kell megérni, cseppet sem vigasz, mindig a gyerekeimre, az Ő gyerekeikre gondolok...

   Törlés

Megköszönöm, ha írsz...de tudnod kell, hogy a kommentet moderálom.

Türelmet kérek, ha nem jelenik meg belátható időn belül a megjegyzésed, mert annak oka lehet: úton/házon/magamon kívül vagyok.